Aardappelen je hebt ze in veel soorten vroege én late rassen, over de hele wereld worden ze geteeld. Maar niet op dezelfde wijze zoals de bekende vroege aardappelen van het eiland Tholen. Het is begin februari wanneer het poot aardappelen in hang zakken of kratten buiten in de zon worden gezet, zodat het pootgoed kan kiemen voordat deze de grond in gaan, het kan nog in de avond vriezen daarom zetten we alles weer terug in de bewaring. Rond begin maart worden de vroege aardappelen op de kar geplaatst om het pootgoed te gaan poten. Er gaat eerst een tractor met een kunstmeststrooier vooraf op het land zodat de frontfrees van de andere tractor de kunstmest kan mengen met de grond.
Terwijl het personeel de bunker laad van de pootmachine rijdt er een tractor met kunstmeststrooier op bredere banden dan deze tractor pootcombinatie om het kunstmest te spreiden, de pootcombinatie staat op cultuurwielen dit voor een minimale bodemdruk op de grond waar de bedden worden gevormd. Zoals je ziet heeft de tractor twee machines in de hef een volleveldsfrees die de grond los maakt die gevolgd wordt door de pootmachine die het pootgoed met de lepels in de grond werkt en daarna aanaardt er zijn nu kleine ruggen gevormd, zodat de aardappelen sneller boven de grond kan groeien. Maar om de vroege aardappelen nog sneller te laten groeien gaat er plasticfolie over de ruggen heen, hierdoor krijg je een broeikaseffect onderin de bedden wanneer de zon schijnt, de aardappelen zullen nog sneller kiemen in combinatie met de kunstmest die gestrooid is. Vroege aardappelen worden intapen de latere aardappel rassen minder bespoten.
De late aardappelrassen daarentegen worden wel om de 10 dagen bespoten om aardappelziektes tegen te gaan zoals bekende de phytophthora virus die er knol rot veroorzaakt, maar hoe is zo’n virus plant te herkennen? Je ziet het aan de plant op het blad zie je bruine verkleuring en afsterving van bladeren en stengels, als de virus plant er niet uit wordt gehaald kan een plant het hele perceel aansteken waardoor je er niets meer aan hebt. Daarom wordt er met broei achtig weer korter op elkaar gespoten om diverse ziektes tegen te gaan. In der loop van het groeiseizoen gaat de plasticfolie van de vroege aardappelen en staan er kleine plantjes boven de grond, er komt een tractor rijenfrees om de ruggen groter te maken. Wanneer de vroege aardappelen groot genoeg zijn voor Quaak Potato komt een tractor met wagenrooier om de vroege
aardappelen te rooien, de aardappelen worden het liefst in de vroege ochtend gerooid omdat anders de zon het vel van de nieuwe aardappelen kan uitdrogen, op zo’n wagenrooier kunnen mensen zitten dit om eventuele loof en kluiten van de (leestafel) transportband te rapen. De aardappelen worden in kisten gewogen en op een pallet gezet, wanneer een pallet vol staat met kisten wordt er een kleed over gedaan om het uitdrogen van het vel voorkomen. Voordat de zon echt gaat schijnen worden de pallets opgeladen en in een kar geplaatst, waarna de vroege aardappelen meteen naar de veiling gaat. De late rassen aardappelen worden rond september gerooid deze worden niet met een wagenrooier gerooid maar met de zelfrijdende aardappelrooier.