Uien we gebruiken ze bij diverse gerechten bijvoorbeeld een lekker frietje met uitjes, het kan ook heel vervelend zijn voor je ogen als je ze moet schillen. Maar hoe worden de uien eigenlijk geteeld? je kunt ze zowel planten als zaaien akkerbouwbedrijf Quaak zaait uien, het zaad is gecoat/ behandeld met een laagje kunstmest en ontsmettingsmiddel om onkruid tegen te gaan. De zaai uien worden vanaf de tweede helft van maart tot de eerst helft van april gezaaid, wanneer de zaaimachine op het perceel arriveert worden de zaad bakken gevuld en kan er worden gezaaid, maar hoe worden zulke kleine zaadjes gezaaid?

De zaaimachine heeft in elk zaai element een schijf met gaatjes deze zijn klein genoeg om een zaadje net niet naar binnen te zuigen. Doordat de schijf elke keer ronddraait in de bak met zaden vult hij de gaatjes, het zaad worden vastgehouden met behulp van een vacuümpomp. Wanneer het zaad onderaan de schijf komt valt het in een ondiepe gleuf die daarna meteen dicht wordt gemaakt. Als het uien zaad is gekiemd wordt het een uien plant na een week staan er kleine steeltjes boven de grond, vanaf hier wordt er iedere 7 dagen de uienplantjes bespoten om diverse ziektes te voorkomen zoals; kop rot en bladvlekziekte botryis.

Wanneer de uien groot genoeg zijn worden deze geoogst, een tractor met loofklapper die eerst het loof kort maakt maar niet te kort er moet een ‘’pruik’’ op blijven staan die indrogen kan wanneer het loof is geklapt, de uien worden op een zwad gelegd. De oogst van zaai uien vindt afhankelijk van het ras plaats in augustus of september, de uien die geladen worden gaan meteen naar de plaatselijke verwerker.